dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pulpeciki w sosie pomidorowym z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pulpeciki wieprzowe w sosie sporządzonym z pomidorów i soczewicy. Idealne danie na obiad dla całej rodziny.

Pulpeciki w sosie pomidorowym z soczewicą

Składniki:

Pulpeciki w sosie pomidorowym z soczewicą

Pulpety:

Sos:

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1/2 szkl czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oregano
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pomidorowym z soczewicą

Pierws etap:

Pulpecki w sosie pomidorowym z soczewicą
Z mięsa mielonego formujemy zgrabne pulpety.

Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy masę mięsno. Formujemy małe pulpety. Do wrzącej wody z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy) wrzucamy pulpeciki i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.

Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.

Drugi etap:

Pulpecki w sosie pomidorowym z soczewicą
Do przesmażonej cebulki dodajemy soczewicę.

Do rondla wlewamy oliwę i szklimy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i soczewicę. Chwilę smażymy, następnie dodajemy przecier i przyprawy.

Do sosu dolewamy ok 1/2 szkl wody i całość gotujemy na wolnym ogniu.

Trzeci etap:

Pulpecki w sosie pomidorowym z soczewicą
DO zmiksowanego sosu dodajemy mięsne kulki.

Jak soczewica będzie miękka sos miksujemy na aksamitną masę. Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowane pulpety i całość chwilę podgrzewamy.

Smacznego!


Tagi:

obiad danie