Sposób przygotowania:
Kotleciki z soczewicy i warzyw
Soczewicę ugotować do miękkości , odcedzić i zmielić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać zmieloną soczewicę , płatki, otręby, mąkę ,przyprawy i starannie wymieszać. Pod koniec dodać jajko , ugotowane warzywa i ser. -Masę ponownie wymieszać i odstawić na 20-30 minut. Masa powinna zgęstnieć , ale jeśli jest nadal zbyt rzadka należy dodać do niej niewielką ilość płatków lub mąki i ponownie wymieszać.
Wilgotną ręką formować owalne kotleciki, delikatnie obtoczyć w otrębach i lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na 20-25 minut do ładnego przyrumienienia się wierzchu.
Wilgotną ręką formować owalne kotleciki, delikatnie obtoczyć w otrębach i lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na 20-25 minut do ładnego przyrumienienia się wierzchu.