VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Koperkowa karkówka pieczona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Porządny kawał mięsa w koperkowej marynacie oraz warzywa to idealny obiad. Mięso pięknie przenikło zapachem kopru i warzyw.

Koperkowa karkówka pieczona z warzywami

Składniki:

Koperkowa karkówka pieczona z warzywami

 

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • Przyprawa do karkówki
  • Słodka czerwona papryka
  • Liść lubczyku suszony
  • Suszony koperek
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 7 pieczarek
  • 1/4 korzenia selera
  • Przyprawa uniwersalna typu Kucharek
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Koperkowa karkówka pieczona z warzywami

ETAP 1:

Koperkowa karkówka pieczona z warzywami
Przygotowanie oraz zamarynowanie karkówki

Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Nacieramy dokładnie przyprawą do karkówki, słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku i suszonym koperkiem. Odstawiamy na noc do lodówki.

ETAP 2:

Koperkowa karkówka pieczona z warzywami
Pokrojonymi warzywami przekładamy plastry mięsa

Cebulę kroimy w piórka, marchewki oraz pieczarki w plasterki, seler w kosteczkę.

ETAP 3:

Koperkowa karkówka pieczona z warzywami
Mięso przekładamy warzywami, a pieczarki układamy na wierzchu.

W naczyniu układamy mięso przekładając je cebulą, marchewką i selerem. Pieczarki rozkładamy na wierzchu. Całość przyprawiamy przyprawą uniwersalną i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 190*C.