zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Kotleciki z wątróbki drobiowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne kotleciki z wątróbki i natki

Kotleciki z wątróbki drobiowej

Składniki:

Kotleciki z wątróbki drobiowej

 

  • 6 wątrobek drobiowych
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki kucharku lub vegety
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z wątróbki drobiowej
Wątróbkę dokładnie umyć i osuszyć. Nożem oczyścić wątróbkę z błonek, następnie pokroić na bardzo małe kawałki. Umytą natkę pietruszki drobno posiekać. Do miseczki wbić jaja, rozmącić. Ciągle mieszając dodawać mąkę i wlewać wodę (około 1,5 -2 szklanki). Starannie wymieszać. Ciasto powinno przybrać konsystencje podobną do gęstej śmietany. Włożyć do ciasta wątróbkę oraz wsypać posiekaną natkę. Przyprawić kucharkiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać masę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na tłuszcz nakładać łyżką niewielkie kotleciki, lekko spłaszczając. Smażyć na jasnobrązowy kolor z obu stron.