ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlet schabowy chrupiący

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny i chrupiący kotlet schabowy na obiad podany z ziemniakami i fasolką szparagową, kotlet smakuje też na zimno do pieczywa.

Kotlet schabowy chrupiący

Składniki:

Kotlet schabowy chrupiący

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy chrupiący
Kotlet schabowy bez kości grubości z 3 cm włożyć do woreczka i na desce dobrze rozbić tłuczkiem na kotlet z 1 cm grubości.

Mąkę pszenną, krupczatkę, tartą bułkę wymieszać w misce, jajka, sól czosnkową, pieprz mielony czarny, olej rzepakowy w misce dokładnie roztrzepać widelcem.

Kotlety włożyć do jajek, dobrze wymieszać w jajku i zostawić na 1 godzinę w lodówce.

Smalec dobrze rozgrzać na patelni, kotlet wyjąć z masy jajecznej i z każdej strony obtoczyć w panierce, kłaść na gorący smalec i smażyć na średnim ogniu na rumiane kotlety z każdej strony.

Fasolkę szparagową świeżą lub mrożoną ugotować w osolonej wodzie, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, posypać posiekanym koperkiem na talerzu.