WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Kotlet w cieście, zapiekany z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nieco inny kotlet schabowy. Smażony w cieście naleśnikowym, zapiekany potem w piekarniku z pomidorami i serem mozzarella.

Kotlet w cieście, zapiekany z mozzarellą

Składniki:

Kotlet w cieście, zapiekany z mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Kotlet w cieście, zapiekany z mozzarellą

Mięso

Kotlet w cieście zapiekany z pomidoram i mozzarelą
Mięso doprawiamy i rozbijamy na kotlety.

Schab oczyszczania i kroimy na plastry. Posypujemy przyprawą do mięsa i rozbijamy na kotlety.

Smażenie

Kotlet w cieście zapiekany z pomidoram i mozzarelą
Ciasto powinno być nieco gęstsze, niż naleśnikowe.

Mąkę, mleko i jajka rozbijamy w misce na dość gęste ciasto naleśnikowe.

Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Maczamy w cieście kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

Pieczenie

Kotlet w cieście zapiekany z pomidoram i mozzarelą
Pomidory i ser kroimy w dość grube plasterki.

Kotlety układamy obok siebie na blaszce. Na każdym układamy dwa plasterki pomidora i plaster sera mozzarella.

Posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i zapiekamy ok 10 minut w 180 stopniach, aż ser odpowiednio się rozpuści.


Tagi:

dania kotlety