Sposób przygotowania:
Łosoś w sosie harissa z ziołowym puree
1. Z łososia zdjęłam skórę, posoliłam i włożyłam do naczynia żaroodpornego, lekko wysmarowanego olejem.
2. Czosnek, pastę harissa, kminek, kolendrę, paprykę i sok z cytryny włożyłam do blendera i zmiksowałam na gładką pastę.
3. Pastą posmarowałam wierzch ryby i zapiekałam w temperaturze 220*C przez 20-30 minut.
4. Ziemniaki ugotowałam do miękkości. Kolendrę i miętę drobno posiekałam, a paprykę pokroiłam w drobna kosteczkę.
5. Ugotowane ziemniaki rozgniotłam na puree, dodałam bulion, zmielony kminek, posiekane zioła i paprykę. Wymieszałam.
6. Fasolkę ugotowałam i gorąca wymieszałam z łyżeczka masła.
2. Czosnek, pastę harissa, kminek, kolendrę, paprykę i sok z cytryny włożyłam do blendera i zmiksowałam na gładką pastę.
3. Pastą posmarowałam wierzch ryby i zapiekałam w temperaturze 220*C przez 20-30 minut.
4. Ziemniaki ugotowałam do miękkości. Kolendrę i miętę drobno posiekałam, a paprykę pokroiłam w drobna kosteczkę.
5. Ugotowane ziemniaki rozgniotłam na puree, dodałam bulion, zmielony kminek, posiekane zioła i paprykę. Wymieszałam.
6. Fasolkę ugotowałam i gorąca wymieszałam z łyżeczka masła.