ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealnie smaczne gołąbki z kapusty włoskiej, farsz z ryżem z kurkumą i łopatką mieloną jest bardzo smaczny w tej wersji gołąbków.

Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara

 

 

  • mielona łopatka 70 dag,
  • koperek 1 pęczek,
  • jajka 2 sztuki,
  • kucharek 2 łyżki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • kapusta włoska miękka 1 główka większa,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba
  • woda 6 szklanek

 

  • sos: wywar z gołąbków,
  • mąka 2-3 łyżki,
  • śmietana 12% 100 gram,
  • przecier pomidorowy 100 gram,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara
Ryż gotuję w nie solonej wodzie z kurkumą, 1 łyżką oleju rzepakowego, po ugotowaniu ryżu nadmiar wody odlać i zostawić do wystudzenia w garnku.

Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę i wbić jajka, wszystko ręką dobrze wymieszać.

Z kapusty włoskiej wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb,włożyć główkę do wrzątku i ściągać sparzone liście, liście wystudzić i ściąć lub wyciąć gruby nerw, farsz kłaść na liść kapusty i zawijać gołąbki.

W garnku na gorącym oleju z każdej strony zrumienić gołąbki, wkładać do szybkowara (na dno szybkowar wkładam sitko rozciągane, nie przypali się kapusta), do szybkowara wlać wodę z parzenia kapusty, dodać ziele angielskie, liście laurowe.

Po zasyczeniu pary gotować 40 minut, najlepiej wieczorem i zostawić w szybkowarze w chłodnym miejscu do wystudzenia, nie będą się rozwalać przy wyjmowaniu.

Wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, dodać śmietanę, przecier pomidorowy i mieszać cały czas do zagotowania sosu, na koniec wsypać koperek i zdjąć z ognia.
Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara
Smaskują i na ciepło ale i też na zimno.
Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara
Więcej farszu ab=y zostało do smażenia kotletów.
Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara
Na każdy liść duża, czubata łyżka farszu.
Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara
Główka kapusty p[owinna być miękka a nie twarda, lepiej liście z niej schodzą.
Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara
Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara
Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara
Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara