Sposób przygotowania:
Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą z szybkowara
Ryż gotuję w nie solonej wodzie z kurkumą, 1 łyżką oleju rzepakowego, po ugotowaniu ryżu nadmiar wody odlać i zostawić do wystudzenia w garnku.
Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę i wbić jajka, wszystko ręką dobrze wymieszać.
Z kapusty włoskiej wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb,włożyć główkę do wrzątku i ściągać sparzone liście, liście wystudzić i ściąć lub wyciąć gruby nerw, farsz kłaść na liść kapusty i zawijać gołąbki.
W garnku na gorącym oleju z każdej strony zrumienić gołąbki, wkładać do szybkowara (na dno szybkowar wkładam sitko rozciągane, nie przypali się kapusta), do szybkowara wlać wodę z parzenia kapusty, dodać ziele angielskie, liście laurowe.
Po zasyczeniu pary gotować 40 minut, najlepiej wieczorem i zostawić w szybkowarze w chłodnym miejscu do wystudzenia, nie będą się rozwalać przy wyjmowaniu.
Wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, dodać śmietanę, przecier pomidorowy i mieszać cały czas do zagotowania sosu, na koniec wsypać koperek i zdjąć z ognia.
Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę i wbić jajka, wszystko ręką dobrze wymieszać.
Z kapusty włoskiej wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb,włożyć główkę do wrzątku i ściągać sparzone liście, liście wystudzić i ściąć lub wyciąć gruby nerw, farsz kłaść na liść kapusty i zawijać gołąbki.
W garnku na gorącym oleju z każdej strony zrumienić gołąbki, wkładać do szybkowara (na dno szybkowar wkładam sitko rozciągane, nie przypali się kapusta), do szybkowara wlać wodę z parzenia kapusty, dodać ziele angielskie, liście laurowe.
Po zasyczeniu pary gotować 40 minut, najlepiej wieczorem i zostawić w szybkowarze w chłodnym miejscu do wystudzenia, nie będą się rozwalać przy wyjmowaniu.
Wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, dodać śmietanę, przecier pomidorowy i mieszać cały czas do zagotowania sosu, na koniec wsypać koperek i zdjąć z ognia.