jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Kotlet z królika w panierce z otrąb owsianych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój sposób na kotleciki z królika to panierowany w otrębach owsianych i usmażony na oleju rzepakowym. Wyszedł chrupiący i pyszny oraz zdrowy bo mięso z królika jest najzdrowsze.

Kotlet z królika w panierce z otrąb owsianych Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kotlet z królika w panierce z otrąb owsianych

 

  • mięso na kotlety z królika z grzbietu tzw. polędwiczka 2 szt.
  • otręby owsiane 1/2 szklanki
  • jajka 2 szt.
  • mleko 50 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlet z królika w panierce z otrąb owsianych
Mięso z królika na kotlety wyciąć z grzbietu, ja wcześniej mroziłam mięso.

Mięso na kotlet rozkroić tak aby powstał większy płat jak na kotlet i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.

Poobcinać wszystkie błonki i nasolić lekko. Jajko wybić do miseczki wlać mleka i dosypać pieprzu i rozmieszać. Oprószyć mąką kotleciki z królika z obu stron,  następnie zanurzać w jajku z mlekiem. 

Panierować w otrębach owsianych i smażyć na oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.
Kotlet z  królika w panierce z otrąb owsianych
Mięso rozkroić tak aby powstał większy płat
Kotlet z  królika w panierce z otrąb owsianych
Odkroić wszystkie błonki i obsypać solą i mąką
Kotlet z  królika w panierce z otrąb owsianych
Jajkowybić do miseczki, rozmieszać z mlekiem i pieprzem
Kotlet z  królika w panierce z otrąb owsianych
Zanużyć kotleta w jajku z mlekiem z obu stron
Kotlet z  królika w panierce z otrąb owsianych
Następnie opanierować w otrębach owsiaych
Kotlet z  królika w panierce z otrąb owsianych
Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor