jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Kotlecik smażony z królika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z królika jest najdelikatniejszym i najzdrowszym mięskiem, zalecanym dla dzieci. Ja zrobiłam kotlecik z polędwiczki z królika, może mniej zdrowszy sposób bo smażony ale warto wypróbować. Jest delikatny i miękki.

Kotlecik smażony z królika Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlecik smażony z królika

 

Sposób przygotowania:

Kotlecik smażony z królika
Mięso na kotlety z polędwiczki opłukać i odkroić błonę. Następnie przez środek rozkroić tak aby powstał szerszy płat. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.

Następnie posypać przyprawą do królika lub solą i pieprzem. Odłożyć na 15 minut do lodówki. Wyjąć i panierować w mące, jajku rozbełtanym z odrobiną mleka i pieprzu, bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron, Po wierzchu posypać słodką papryką.

Podawać do drugiego dania lub do kanapek.
Kotlecik smażony z królika
Polędwiczkę z królika opłukać i osuszyć , odkroić błonkę
Kotlecik smażony z królika
Rozkroić płat po środku aby powstał szerszy płat
Kotlecik smażony z królika
Rozbić tłuczkiem do mięsa delikatnie przez folię spożywczą, delikatnie posypać przyprawą do królika lub solą
Kotlecik smażony z królika
W miseczkach przygotowanych z mąką i jajkiem oraz bułką tartą panierować
Kotlecik smażony z królika
Smażyć na oleju rzepakowym z obu stron i po wierzchu posypać papryką słodką