jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Chipsy z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super pomysł na zrobienie chipsów z jabłek, będą dobrą przekąską gdy mam przyjdzie ochota na coś słodkiego. A są zdrowsze od kupnych w sklepie bo bez konserwantów.

Chipsy z jabłek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chipsy z jabłek

 

Sposób przygotowania:

Chipsy z jabłek
Jabłka najlepiej antonówki lub także inne opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką . Następnie przekroić na ćwiartki i wyjąć resztki czyli ogryzek z pestkami.Nie obierając jabłka pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posypać cukrem waniliowym i jak ktoś lubi to cynamonem. Wstawić do piekarnika i nastawić na termoobieg i piec w 150 stopniach przy uchylonych drzwiczkach najpierw 15 minut następnie zmniejszyć do 100 stopni i piec do zrumienienia się. Mają być chrupiące, u mnie to trwało to 60 minut.
Chipsy z jabłek
Jabłka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć
Chipsy z jabłek
Następnie jabłka pokroić na ćwiartki i poźniej na plasterki
Chipsy z jabłek
Cieniutkie plasterki poukładać na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową
Chipsy z jabłek
Włożyć do piekarnika i posypać cukrem wanilowym i cynamonem ,włączyć termoobieg,piec w 150 stopniach do zrumienienia
Chipsy z jabłek