Sposób przygotowania:
Kotlet z łopatkiłopatka
Przygotować mięso z łopatki pokroić je w plastry po dwa do trzech centymetrów, mięso można wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie każdy z pokrojonych plastrów włożyć do woreczka (wtedy w czasie ubijania mięso nie chlapie po całej kuchni) i tłuczkiem do kotletów ubić jak najcieniej, układając na talerzu każdy ubity plaster posolić i posypać pieprzem.
łopatka
Jak już mamy przygotowane mięso na kotlety, na dużej patelni roztopić smalec. Gdy smalec już się rozpuścił, jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem soli, każdy z przygotowanych kotletów zamoczyć w roztrzepanym jajku następnie obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na rozgrzanym smalcu, smażyć z obu stron na złoty kolor na wolnym ogniu.
łopatka
Kotlety jeszcze gorące z łopatki podałam z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i lekko polanym tłuszczem ze smażonych kotletów oraz jako surówka była sałata lodowa ze szczypiorem na słodko kwaśno ze śmietaną. Kotlety tak przyrządzone są bardzo soczyste a za sprawą smażenia na wolnym ogniu z wierzchu są mega chrupiące.