Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Kotlet z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś już niedziela został nam tydzień do świąt Wielkanocnych. Jejku jak ten czas leci. Tak niedawno były święta Bożego Narodzenia. Czas ucieka nieubłagalnie, dziś na obiad przygotowałam nasz ulubiony kotlet z łopatki.

Kotlet z łopatki

Składniki:

Kotlet z łopatki

łopatka

Sposób przygotowania:

Kotlet z łopatki

łopatka

Kotlet z łopatki

Przygotować mięso z łopatki pokroić je w plastry po dwa do trzech centymetrów, mięso można wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie każdy z pokrojonych plastrów włożyć do woreczka (wtedy w czasie ubijania mięso nie chlapie po całej kuchni) i tłuczkiem do kotletów ubić jak najcieniej, układając na talerzu każdy ubity plaster posolić i posypać pieprzem.

łopatka

Kotlet z łopatki

Jak już mamy przygotowane mięso na kotlety, na dużej patelni roztopić smalec. Gdy smalec już się rozpuścił, jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem soli, każdy z przygotowanych kotletów zamoczyć w roztrzepanym jajku następnie obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na rozgrzanym smalcu, smażyć z obu stron na złoty kolor na wolnym ogniu.

łopatka

Kotlet z łopatki

Kotlety jeszcze gorące z łopatki podałam z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i lekko polanym tłuszczem ze smażonych kotletów oraz jako surówka była sałata lodowa ze szczypiorem na słodko kwaśno ze śmietaną. Kotlety tak przyrządzone są bardzo soczyste a za sprawą smażenia na wolnym ogniu z wierzchu są mega chrupiące.