ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlet z karkówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety z karkówki są bardzo smaczne, soczyste, dzieki tłuszczykowi są bardziej soczyste, w panierce są jak kotlety schabowe.

Kotlet z karkówki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlet z karkówki

 

  • karkówka bez kości na 6 porcji kotletów,
  • jajka 3 sztuki,
  • pieprz grubo mielony 1 łyżeczka,
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki,
  • sól ziołowa 1 łyżeczka,
  • tarta bułka 1,5-2 szklanki

Sposób przygotowania:

Kotlet z karkówki
Karkówkę bez kości podzielić na 6 kotletów około 3 cm grubości, włożyć do woreczka i tłuczkiem dobrze rozbić na dość cienkie kotlety.

Jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą ziołową, granulowanym czosnkiem i grubo mielonym pieprzem. do jajek włożyć rozbite kotlety i zostawić na 30 minut.

Kotlety panierować w tartej bułce i na gorącym tłuszczu smażyć rumiane z każdej strony.

Kotlety podawać z czym się lubi, również są dobre na zimno do pieczywa.
Kotlet z karkówki
W jajku z przyprawami nabierają smaku i aromatu.
Kotlet z karkówki
Mozna również smażyc na smalcu lub maśle klarowanym.