kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krem szczawiowy z łopatką wieprzową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa szczawiowa kojarzy mi się nieodmiennie z dzieciństwem. Jej kwaskowaty smak nieco przypomina żurek ale jest świeższy i bardziej wyrazisty. Do tego cieszy wiosenną zielenią. Doskonała z jajkiem i domowymi grzankami.

Krem szczawiowy z łopatką wieprzową

Składniki:

Krem szczawiowy z łopatką wieprzową

podstawowe

  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • por
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500g łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • średniej wielkości seler
  • 5 sporych garści szczawiu
  • 3 ziemniaki
  • sól, czarny pieprz, świeży tymianek

 

  • do podania:
  • jajka na twardo
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Krem szczawiowy z łopatką wieprzową
W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy i szklimy na nim posiekaną cebulę, por i czosnek. Łopatkę dzielimy na duże kawałki. Dodajemy do garnka i zalewamy około 1,5 wody. Gotujemy 45 minut po czym dodajemy obrane warzywa w całości: marchew, pietruszkę, seler pokrojony w ćwiartki, szczaw, ziemniaki i 2-3 gałązki świeżego tymianku. Gotujemy do miękkości warzyw.

Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Wyławiamy mięso i marchewki. Resztę warzyw miksujemy z wywarem. Doprawiamy do smaku.

Podawać z poszarpaną łopatką, jajkiem ugotowanym na twardo i domowymi grzankami.