Sposób przygotowania:
Krem szczawiowy z łopatką wieprzową
W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy i szklimy na nim posiekaną cebulę, por i czosnek. Łopatkę dzielimy na duże kawałki. Dodajemy do garnka i zalewamy około 1,5 wody. Gotujemy 45 minut po czym dodajemy obrane warzywa w całości: marchew, pietruszkę, seler pokrojony w ćwiartki, szczaw, ziemniaki i 2-3 gałązki świeżego tymianku. Gotujemy do miękkości warzyw.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Wyławiamy mięso i marchewki. Resztę warzyw miksujemy z wywarem. Doprawiamy do smaku.
Podawać z poszarpaną łopatką, jajkiem ugotowanym na twardo i domowymi grzankami.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Wyławiamy mięso i marchewki. Resztę warzyw miksujemy z wywarem. Doprawiamy do smaku.
Podawać z poszarpaną łopatką, jajkiem ugotowanym na twardo i domowymi grzankami.