kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1323]

Wytrawne placki z suszonymi pomidorami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne wytrawne placuszki twarogowe. Przygotowane z dodatkiem smażonej cebuli i suszonych pomidorów z dodatkiem płatków jaglanych. Polecam.

Wytrawne placki z suszonymi pomidorami i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawne placki z suszonymi pomidorami i cebulą

 

  • 100 g twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 15 g suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 białka
  • 1 łyżka płatków jaglanych
  • 1 łyżka mąki z płaskurki
  • 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • pieprz go smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wytrawne placki z suszonymi pomidorami i cebulą
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstawiamy do ostudzenia.

Suszone pomidory i natkę pietruszki kroimy na drobno. Do miski wkładamy twaróg i kruszymy, dodajemy białka, jogurt, suszone pomidory, cebulę, natkę pietruszki, przyprawy i mieszamy. Wsypujemy mąkę i płatki jaglane, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia. Odstawiamy na 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoty kolor na małym ogniu. Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z oleju.
Wytrawne placki z suszonymi pomidorami i cebulą
Obrana cebulę kroimy w kosteczkę, suszone pomidory na drobno.
Wytrawne placki z suszonymi pomidorami i cebulą
W misce łączymy twaróg z cebulą, białkami, pomidorami, natką.
Wytrawne placki z suszonymi pomidorami i cebulą
Do masy twarogowej wsypujemy płatki jaglane i mąkę.
Wytrawne placki z suszonymi pomidorami i cebulą
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Tagi:

ser placki dania