Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Kotlet z łopatki w jajku i bułce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co powiecie na pysznego soczystego kotleta z łopatki wieprzowej? Z wierzchu jest chrupiący, a w środku soczysty, a to za sprawą jajka ze śmietaną i bułki tartej. Polecam spróbować na pewno nie pożałujecie.

Kotlet z łopatki w jajku i bułce

Składniki:

Kotlet z łopatki w jajku i bułce

łopatka

  • 800 g łopatki wieprzowej,
  • 5 jajek ( rozmiar M ),
  • bułka tarta,
  • 1 kostka smalcu,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.

Sposób przygotowania:

Kotlet z łopatki w jajku i bułce

łopatka

Kotlet z łopatki w jajku i bułce

Na początek przygotować łopatkę tj. poodcinać z niej żyłki, a następnie pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy z przygotowanych plastrów ubić tłuczkiem do kotletów. W miejscu gdzie są żyłki ponacinać nożem wtedy kotlet podczas smażenia nie będzie się kurczył ani zwijał. Na talerz posypać sól oraz pieprz i układać ubite plastry łopatki i także solić i popieprzyć tak na przemian gdy kładziemy nowy ubity plaster wtedy posolić i posypać pieprzem.

łopatka

Kotlet z łopatki w jajku i bułce

Gdy mamy już przygotowane wszystkie plastry łopatki na kotlety, wtedy jajka wbić do salaterki. Następnie jajka roztrzepać za pomocą widelca. Dodać przyprawę uniwersalną oraz śmietanę i całość roztrzepywać widelcem do połączenia się śmietany z jajkami.

łopatka

Kotlet z łopatki w jajku i bułce

Jak już wszystko jest przygotowane na patelnię przełożyć smalec i go rozpuścić. Na rozpuszczony ciepły smalec układać kotlety zamoczone w jajku i obsypane w tartej bułce.

Tak przygotowane kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, jeżeli ktoś woli bardziej podsmażone to przytrzymać dłużej, aby mocniej się zarumieniły.

łopatka

Usmażone chrupiące z wierzchu i soczyste w środku kotlety z łopatki wieprzowej podałam z całymi ziemniakami oraz moją ulubiona sałatą masłową z drobnym szczypiorem ze śmietaną na słodko - kwaśno.

Sałatka:
Szzczypior drobny pokroić i nasolić, a do sałaty z jednej główki wsypałam dwie łyżeczki cukru, wlałam dwie łyżki octu, dodałam śmietanę (3 łyżki) i wszystko dokładnie wymieszałam.