Sposób przygotowania:
Kotlet z łopatki w jajku i bułcełopatka
Na początek przygotować łopatkę tj. poodcinać z niej żyłki, a następnie pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy z przygotowanych plastrów ubić tłuczkiem do kotletów. W miejscu gdzie są żyłki ponacinać nożem wtedy kotlet podczas smażenia nie będzie się kurczył ani zwijał. Na talerz posypać sól oraz pieprz i układać ubite plastry łopatki i także solić i popieprzyć tak na przemian gdy kładziemy nowy ubity plaster wtedy posolić i posypać pieprzem.
łopatka
Gdy mamy już przygotowane wszystkie plastry łopatki na kotlety, wtedy jajka wbić do salaterki. Następnie jajka roztrzepać za pomocą widelca. Dodać przyprawę uniwersalną oraz śmietanę i całość roztrzepywać widelcem do połączenia się śmietany z jajkami.
łopatka
Jak już wszystko jest przygotowane na patelnię przełożyć smalec i go rozpuścić. Na rozpuszczony ciepły smalec układać kotlety zamoczone w jajku i obsypane w tartej bułce.
Tak przygotowane kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, jeżeli ktoś woli bardziej podsmażone to przytrzymać dłużej, aby mocniej się zarumieniły.
łopatka
Usmażone chrupiące z wierzchu i soczyste w środku kotlety z łopatki wieprzowej podałam z całymi ziemniakami oraz moją ulubiona sałatą masłową z drobnym szczypiorem ze śmietaną na słodko - kwaśno.
Sałatka:
Szzczypior drobny pokroić i nasolić, a do sałaty z jednej główki wsypałam dwie łyżeczki cukru, wlałam dwie łyżki octu, dodałam śmietanę (3 łyżki) i wszystko dokładnie wymieszałam.