misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 678]

Aromatyczne kotlety z karkówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Nie ma to jak delikatny, miękki z chrupiącą panierką kotlet z karkówki. Idealny na obiad dla całej rodziny. Można go podawać z przeróżnymi dodatkami więc nikomu się nie znudzi.

Aromatyczne kotlety z karkówki Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Aromatyczne kotlety z karkówki

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczne kotlety z karkówki
Karkówkę jeśli nie była pokrojona tniemy na plastry. Każdy plaster rozbijamy na satysfakcjonującą nas grubość.

W misce mieszamy jajka, mleko mąkę oraz przyprawy. Do gotowej mieszanki dodajemy rozbite tłuczkiem mięso. Dokładnie całość mieszamy, by masa jajeczna pokryła każdy kawałek mięsa. Tak przygotowane mięso odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.

Przed przystąpieniem do panierowania wyjmujemy mięso około 30 minut wcześniej, by mięso nabrało temp. pokojowej.

Tak przygotowane mięso obtaczamy w bułce tartej, a jej nadmiar strząsamy. Opanierowane kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Aromatyczne kotlety z karkówki
Karkówkę jesli nie jest pokrojona kroimy na plastry
Aromatyczne kotlety z karkówki
Plastry karkówki rozbijamy na satysfakcjonującą nas grubość
Aromatyczne kotlety z karkówki
W misce mieszamy jajko mleko mąkę oraz przyprawy
Aromatyczne kotlety z karkówki
Do jajecznej mieszanki dodajemy rozbite kotlety
Aromatyczne kotlety z karkówki
Mięso obtaczamy w jajecznej masie
Aromatyczne kotlety z karkówki
Mięso obtaczamy w bułce tartej i dajemy na dobrze rozgrzany tłuszcz
Aromatyczne kotlety z karkówki
Smażymy na słoty kolor z każdej strony