mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kotlety bułczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pomysł na te kotlety powstał, gdy zostało mi trochę niezbyt świeżego już pieczywa, wyszło smaczne danie podobne w smaku do omleta :)

Kotlety bułczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety bułczane

 

Sposób przygotowania:

Kotlety bułczane
Bułkę rozdrabniam i wrzucam do miski. Dodaję do niej także pokruszony chleb bez skórki. Jajka roztrzepuję z mlekiem i mieszanką zalewa pieczywo w naczyniu. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, curry, czubrycę i dokładnie całość wyrabiam. W razie jakby masa była zbyt rzadka dodaję trochę bułki tartej lub więcej pokruszonego pieczywa. Miksuję blenderem na ciapkę. Dodaję starty ser żółty i mieszam. Z masy formuję trzy kotleciki i obtaczam w bułce tartej. Smażę kotlety na rozgrzanym oleju z obydwu stron na ładny, złoty kolor. Osączam na ręczniku papierowym. Kotleciki można podawać z sosem pomidorowym, a ja podałam je z sosem do hamburgerów, który zalegał w mojej lodówce.
Kotlety bułczane
Do miski kruszę pieczywo - bułki, kromki chleba
Kotlety bułczane
Zalewam pokruszone pieczywo masą jajeczną i dodaję przyprawy
Kotlety bułczane
Miksuję masę i dodaję na koniec starty ser
Kotlety bułczane
Kotleciki smaże na rozgrzanym oleju na złoto