BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1347]

Gulasz z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój dzisiejszy gulasz przygotowałam z podgrzybkami. Podałam go z plackami ziemniaczanymi, które już planowałam zrobić w zeszłym tygodniu. Obiad był bardzo pyszny.

Gulasz z grzybami leśnymi Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Gulasz z grzybami leśnymi

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z grzybami leśnymi
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć.

Małe zostawić w całości a większe pokroić.

Grzyby włożyć na rozgrzany olej dodać cebulę i podsmażać cały czas mieszając około 10 -15 minut, po czym zdjąć z ognia.

Łopatkę bez kości po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu pokroić w większą kostkę, połączyć z przyprawami i włożyć na dobrze rozgrzany tłuszcz.  

Mięso podsmażyć na ostrym ogniu, dodać podsmażone grzyby, w razie potrzeby doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Wlać bulion i dusić około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. 

W między czasie rozmieszać w niedużej ilości wody gotowy sos pieczeniowy ( u mnie grzybowy). 

Przed końcem duszenia gulasz zagęścić sosem, a na samym końcu wlać zahartowaną śmietanę wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.

Podać z plackami ziemniaczanymi.

Rada;

Gulasz można posypać posiekaną natką pietruszki (u mnie domownicy nie lubią).
Gulasz z grzybami leśnymi
Grzyby starannie oczyścić ,osuszyć i pokroić
Gulasz z grzybami leśnymi
Pokrojone grzyby włożyć na rozgrzany olej
Gulasz z grzybami leśnymi
Do grzybów dodać obraną pokrojoną cebulę , podsmażać stale mieszając około 10 -15 minut,zdjąć z ognia
Gulasz z grzybami leśnymi
Łopatkę bez kości oczyścić opłukać ,osuszyć i pokroić w większą kostkę
Gulasz z grzybami leśnymi
Przygotowane mięso włożyć na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć na ostrym ogniu
Gulasz z grzybami leśnymi
Do mięsa dodać grzyby ,doprawić przyprawami do smaku ,wlać bulion,wymieszać i dusić około 30 minut
Gulasz z grzybami leśnymi
W między czasie rozmieszać w niedużej ilości gotowy sos pieczeniowy (u mnie grzybowy)
Gulasz z grzybami leśnymi
Przed końcem duszenia zagęścić gulasz i gotować jeszcze 5 minut,na koniec dodać zahartowaną śmietanę
Gulasz z grzybami leśnymi
Podawać z plackami ziemniaczanymi