Sposób przygotowania:
Gulasz z grzybami leśnymi
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć.
Małe zostawić w całości a większe pokroić.
Grzyby włożyć na rozgrzany olej dodać cebulę i podsmażać cały czas mieszając około 10 -15 minut, po czym zdjąć z ognia.
Łopatkę bez kości po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu pokroić w większą kostkę, połączyć z przyprawami i włożyć na dobrze rozgrzany tłuszcz.
Mięso podsmażyć na ostrym ogniu, dodać podsmażone grzyby, w razie potrzeby doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
Wlać bulion i dusić około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
W między czasie rozmieszać w niedużej ilości wody gotowy sos pieczeniowy ( u mnie grzybowy).
Przed końcem duszenia gulasz zagęścić sosem, a na samym końcu wlać zahartowaną śmietanę wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
Podać z plackami ziemniaczanymi.
Rada;
Gulasz można posypać posiekaną natką pietruszki (u mnie domownicy nie lubią).
Małe zostawić w całości a większe pokroić.
Grzyby włożyć na rozgrzany olej dodać cebulę i podsmażać cały czas mieszając około 10 -15 minut, po czym zdjąć z ognia.
Łopatkę bez kości po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu pokroić w większą kostkę, połączyć z przyprawami i włożyć na dobrze rozgrzany tłuszcz.
Mięso podsmażyć na ostrym ogniu, dodać podsmażone grzyby, w razie potrzeby doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
Wlać bulion i dusić około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
W między czasie rozmieszać w niedużej ilości wody gotowy sos pieczeniowy ( u mnie grzybowy).
Przed końcem duszenia gulasz zagęścić sosem, a na samym końcu wlać zahartowaną śmietanę wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
Podać z plackami ziemniaczanymi.
Rada;
Gulasz można posypać posiekaną natką pietruszki (u mnie domownicy nie lubią).