Sposób przygotowania:
Pstrąg z kurkamiETAP 1:
Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Pomocne jest przy tym wcześniejsze zasypanie kurek solą i zalanie wrzątkiem - zanieczyszczenia wypływają wówczas na wierzch. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki.
ETAP 2:
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło (czubatą łyżeczkę), smażymy cebulę, a następnie dodajemy kurki i smażymy do miękkości, kilka minut. Grzyby z cebulą solimy i przyprawiamy pieprzem.
Nieco ponad połowę grzybów z cebulą odkładamy do sosu, pozostałą część kurek włożymy do środka pstrągów.
ETAP 3:
Pstrągi opłukujemy, zeskrobujemy łuski. Ryby układamy na kawałkach folii aluminiowej, nacieramy na zewnątrz i wewnątrz solą i drobno posiekanym czosnkiem. Do środka każdego pstrąga wkładamy porcję kurek, pół pęczka natki pietruszki i łyżeczkę masła.
ETAP 4:
Pstrągi dokładnie owijamy folią i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. na 25 minut.
ETAP 5:
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Pozostałą natkę pietruszki siekamy.
Odłożone do sosu grzyby z cebulką łączymy z bulionem i śmietaną, podgrzewamy, aż sos się zagęści. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę.
ETAP 6:
Pstrągi wyjmujemy z piekarnika i z folii, podajemy polane sosem.