Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pstrąg z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, delikatne pstrągi świetnie skomponowały się z kurkami. Grzyby znalazły się w środku pstrągów, a także w sosie, którym polałam rybę i ziemniaki.

Pstrąg z kurkami

Składniki:

Pstrąg z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z kurkami

ETAP 1:

Pstrąg z kurkami
Kurki posypujemy solą i zalewamy gorącą wodą

Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Pomocne jest przy tym wcześniejsze zasypanie kurek solą i zalanie wrzątkiem - zanieczyszczenia wypływają wówczas na wierzch. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki.

ETAP 2:

Pstrąg z kurkami
Kurki smażymy na maśle wraz z pokrojoną cebulą

Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło (czubatą łyżeczkę), smażymy cebulę, a następnie dodajemy kurki i smażymy do miękkości, kilka minut. Grzyby z cebulą solimy i przyprawiamy pieprzem.

Nieco ponad połowę grzybów z cebulą odkładamy do sosu, pozostałą część kurek włożymy do środka pstrągów.

ETAP 3:

Pstrąg z kurkami
Część kurek wkładamy do środka wypatroszonych pstrągów

Pstrągi opłukujemy, zeskrobujemy łuski. Ryby układamy na kawałkach folii aluminiowej, nacieramy na zewnątrz i wewnątrz solą i drobno posiekanym czosnkiem. Do środka każdego pstrąga wkładamy porcję kurek, pół pęczka natki pietruszki i łyżeczkę masła.

ETAP 4:

Pstrąg z kurkami
Każdego pstrąga owijamy folią aluminiową

Pstrągi dokładnie owijamy folią i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. na 25 minut.

ETAP 5:

Pstrąg z kurkami
Przygotowujemy sos kurkowy ze śmietaną 30%

W międzyczasie przygotowujemy sos.
Pozostałą natkę pietruszki siekamy.
Odłożone do sosu grzyby z cebulką łączymy z bulionem i śmietaną, podgrzewamy, aż sos się zagęści. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę.

ETAP 6:

Pstrągi wyjmujemy z piekarnika i z folii, podajemy polane sosem.