Sposób przygotowania:
Kotlety mielone z grzybami
Grzyby oczyścić, umyć, osaczyć na sicie, a następnie pokroić w drobną kostkę. ( ja ścieram na tarce o grubych oczkach).
Cebule obrać pokroić w kosteczkę a następnie zeszklić na oleju.
Dodać grzyby, podsmażać do momentu wyparowania płynu.
Do miski włożyć mięso mielone dodać podsmażone ale wystudzone grzyby, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku oraz przyprawę do mielonego.
Dodać rozmoczoną w mleku lecz odciśniętą kajzerkę i 3 łyżki bułki tartej.
Dokładnie wymieszać.
Formować owalne kotlety, obtaczając je w bułce tartej.
Smażyć na gorącym oleju.
Podawać z ziemniakami i surówką z buraczków lub ogórkiem kiszonym.
Cebule obrać pokroić w kosteczkę a następnie zeszklić na oleju.
Dodać grzyby, podsmażać do momentu wyparowania płynu.
Do miski włożyć mięso mielone dodać podsmażone ale wystudzone grzyby, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku oraz przyprawę do mielonego.
Dodać rozmoczoną w mleku lecz odciśniętą kajzerkę i 3 łyżki bułki tartej.
Dokładnie wymieszać.
Formować owalne kotlety, obtaczając je w bułce tartej.
Smażyć na gorącym oleju.
Podawać z ziemniakami i surówką z buraczków lub ogórkiem kiszonym.
gusia1000