Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety drobiowe z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie tych składników, to prawdziwe dzieło kulinarna. Tak dobrych kotletów jeszcze nie jadłam, dzielę się dziś z Wami genialnym przepisem na kotlety pod pierzynką.

Kotlety drobiowe z marchewką

Składniki:

Kotlety drobiowe z marchewką

 

  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • Bułka tarta do panierki
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 10 dag sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe z marchewką

I

Kotlety drobiowe z marchewką
Przygotowanie mięsa na kotlety, kroimy, rozbijamy, doprawiamy, panierujemy, smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Mięso myję, osuszam kroję w plastry, delikatnie rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą, panieruję w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.

II

Kotlety drobiowe z marchewką
Przygotowanie farszu z warzyw.

2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki, pietruszki obieram, myję, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa solę, dodaję do cebuli i smażę. Po usmażeniu studzę, przekładam do naczynia, łączę z majonezem oraz ketchupem. Dokładnie mieszam, nakładam na każdy kotlet.

III

Kotlety drobiowe z marchewką
Przygotowanie pomidorów oraz żółtego sera.

Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, układam pokrojone na połówki pomidorki, posypuję wierzch kotletów. . Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 5 minut w 180°C.

IV

Kotlety gotowe.
Smacznego