Sposób przygotowania:
Placek cukiniowy z farszem a'la bologneseETAP 1:
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić na nim posiekaną cebulę z posiekanym czosnkiem. Dodać mięso i smażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wlać przecier. Dodać przyprawy. Dusić ok. 30 minut.
Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Posolić i odstawić aby puściła sok. Odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać jajka i mąkę. Wymieszać.
Na patelni rozgrzewać po ok. 2 łyżki oleju i wykładać porcje ciasta rozsmarowując je na całą patelnię. Smażyć na rumiano z obu stron. Wykładać na talerz. Na jednej połowie placka nakładać porcję sosu, posypywać startym żółtym serem i składać placek na pół.
Podawać na gorąco.