WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Placek cukiniowy z farszem a'la bolognese

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placek cukiniowy z farszem z mięsa mielonego w sosie pomidorowym, z dodatkiem żołtego sera. Idealne danie na obiad.

Placek cukiniowy z farszem a'la bolognese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek cukiniowy z farszem a'la bolognese

Placki:

Sos mięsny:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta suszonej bazylii
  • olej do smażenia
  • kawalek żółtego sera

Sposób przygotowania:

Placek cukiniowy z farszem a'la bolognese

ETAP 1:

W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić na nim posiekaną cebulę z posiekanym czosnkiem. Dodać mięso i smażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wlać przecier. Dodać przyprawy. Dusić ok. 30 minut.

Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Posolić i odstawić aby puściła sok. Odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać jajka i mąkę. Wymieszać.

Na patelni rozgrzewać po ok. 2 łyżki oleju i wykładać porcje ciasta rozsmarowując je na całą patelnię. Smażyć na rumiano z obu stron. Wykładać na talerz. Na jednej połowie placka nakładać porcję sosu, posypywać startym żółtym serem i składać placek na pół.

Podawać na gorąco.

Placek cukiniowy z farszem a'la bolognese
Farsz mięsny posypujemy startym żółtym serem
Placek cukiniowy z farszem a'la bolognese
Na patelni smazymy placki cukiniowe wielkości patelni
Placek cukiniowy z farszem a'la bolognese
Ciasto na placki cukiniowe po wymieszaniu
Placek cukiniowy z farszem a'la bolognese
Sos z mięsa mielonego w sosie pomidorowym