Sposób przygotowania:
Fasola z marchewką z szybkowaru
Fasolę Jaś w misce zalać zimną wodą i moczyć całą noc. Przed gotowaniem wodę po moczeniu odlać, wsypać do szybkowara, dodać pokrojoną drobno marchewkę, seler, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 45 minut.
Na oleju w garnku podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulę z cukrem, dodać przecier pomidorowy i podsmażać z 3 minuty.
Do cebuli wlać fasolę, wymieszać, gotować z 5 minut.
Dodać soli, pieprz mielony, pieprz ziołowy, majeranek, wymieszać i zdjąć z ognia, najlepiej smakuje po kilku godzinach jak smaki się przegryzą.
Na oleju w garnku podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulę z cukrem, dodać przecier pomidorowy i podsmażać z 3 minuty.
Do cebuli wlać fasolę, wymieszać, gotować z 5 minut.
Dodać soli, pieprz mielony, pieprz ziołowy, majeranek, wymieszać i zdjąć z ognia, najlepiej smakuje po kilku godzinach jak smaki się przegryzą.