ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Fasola z marchewką z szybkowaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna fasola z marchewką gotowana w szybkowarze jest szybko miękka, aromatyczna, dodana do podsmażonej cebuli z przecierem pomidorowym smakuje doskonale.

Fasola z marchewką z szybkowaru Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Fasola z marchewką z szybkowaru

 

 

  • olej rzepakowy 12 łyżek,
  • cebula 2 sztuki większe,
  • cukier 1 łyżka,
  • przecier pomidorowy 100 gram,
  • sól 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 2 łyżeczki,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • majeranek 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Fasola z marchewką z szybkowaru
Fasolę Jaś w misce zalać zimną wodą i moczyć całą noc. Przed gotowaniem wodę po moczeniu odlać, wsypać do szybkowara, dodać pokrojoną drobno marchewkę, seler, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 45 minut.

Na oleju w garnku podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulę z cukrem, dodać przecier pomidorowy i podsmażać z 3 minuty.

Do cebuli wlać fasolę, wymieszać, gotować z 5 minut.

Dodać soli, pieprz mielony, pieprz ziołowy, majeranek, wymieszać i zdjąć z ognia, najlepiej smakuje po kilku godzinach jak smaki się przegryzą.
Fasolka z marchewką z szybkowara
Wodę z fasoli po moczeniu zawsze wylewam.
Fasolka z marchewką z szybkowara
Cebula podsmażana z cukrem jest bardziej słodka.
Fasolka z marchewką z szybkowara
Fasola nie powinna być za gęsta, taka jest lepsza.
Fasolka z marchewką z szybkowara
Majeranek dodać zawsze na sam koniec i bez gotowania, ma lepszy smak i zapach.
Fasolka z marchewką z szybkowara
Fasolka z marchewką z szybkowara
Fasolka z marchewką z szybkowara