ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka z szybkowara w papryce jest idealnym mięsem na zimno do pieczywa, a wywar można z szynki wykorzystać do sosu do makaronu,klusek.

Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa

 

  • szynka wieprzowa bez kości 1,5 kg
  • przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • cebula 2 sztuki duże,
  • ząbki czosnku 6 sztuk,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • woda 4 szklanki,
  • kostka rosołowa 2 sztuki,
  • papryka 6 sztuk średnie

Sposób przygotowania:

Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa
Szynkę bez kości natrzeć przyprawą do wieprzowiny, pieprzem mielonym, solą, schować do lodówki na 4 godziny.

Do szybkowara wlać olej, wsypać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, dodać szynkę i podsmażać z każdej strony na rumiano.

Do szybkowara wlać 4 szklanki wody, można zamiast wody wlać rosół i wtedy nie dodajemy kostek rosołowych, dodać paprykę bez gniazdek nasiennych, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut.

Po spuszczeniu pary szybkowar otworzyć i wyjąć szynkę, wywar wylać na durszlak, paprykę dodać do szynki a wywar można zamrozić i później użyć do sosu.
Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa
Cebula i czosnek z mięsem się zrumienią.
Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa
W szybkowarze szynka jest szybko i soczysta.
Szynka w papryce z szybkowara do pieczywa
Wywar do wykorzystania do sosów, bigosu.