Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety drobiowe z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma delikatniejszego mięsa niż filet kurczaka. Kotlety z dodatkiem sera są smaczne i soczyste, same rozpływają się w ustach, idealne na różne uroczystości. Szybki i prosty sposób przygotowania, spróbuj i przekonaj się sama.

Kotlety drobiowe z serem

Składniki:

Kotlety drobiowe z serem

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe z serem

I

Kotlety drobiowe z serem
Przygotowanie mięsa na kotlety mielone. Mięso kroimy i dodajemy pozostałe składniki.

1. Bułkę zlewam wodą i odstawiam na chwilkę żeby się namoczyła.
2. Mięso myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki, mielę w maszynce do mielenia mięsa. Przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję posiekany drobno szczypiorek, bułkę wcześniej namoczoną, odciśniętą z wody, żółty ser starty na tarce o dużych oczkach. Mięso doprawiam papryką ostrą oraz solą i dokładnie mieszam.

II

Kotlety drobiowe z serem
Z masy mięsnej robimy okrągłe kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

3. Z mięsa robię kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.

III

4. Kotlety podaję z ziemniakami i ulubioną surówką.
5. Smacznego.