Sposób przygotowania:
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody z olejem (łatwiej liście się ściąga z główki kapusty) i sparzać kapustę ściągając liście, z wystudzonych liści ściąć na płasko gruby nerw.
Do wrzątku po kapuście wsypać ryż i gotować 15 minut, wylać na durszlak i wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso, drobno pokrojoną cebulę, czosnek granulowany, pieprz mielony, kucharka, przyprawę w płynie i ręką wyrobić, wsypać natkę pietruszki pokrojoną i wymieszać z ryżem.
Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawijać kapustę ciasno w rulony.
Gołąbki w szerokim garnku porcjami na oleju podsmażać z każdej strony, podsmażone odkładać na talerz i podsmażać nowe. Wszystkie po podsmażeniu gołąbki włożyć do garnka. Dojrzałe, miękkie, sparzone pomidory ze skórką w dzbanku blendera zmiksować, można dolać wody i szybciej się zmiksują na sok.
Sok z dzbanka wlać do garnka z gołąbkami, przykryć pokrywką garnek i po zagotowaniu na średnim ogniu dusić z 40 minut.
Gotowe gołąbki wyjąć z garnka na talerz, śmietanę wymieszać z wodą i mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Do wrzątku po kapuście wsypać ryż i gotować 15 minut, wylać na durszlak i wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso, drobno pokrojoną cebulę, czosnek granulowany, pieprz mielony, kucharka, przyprawę w płynie i ręką wyrobić, wsypać natkę pietruszki pokrojoną i wymieszać z ryżem.
Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawijać kapustę ciasno w rulony.
Gołąbki w szerokim garnku porcjami na oleju podsmażać z każdej strony, podsmażone odkładać na talerz i podsmażać nowe. Wszystkie po podsmażeniu gołąbki włożyć do garnka. Dojrzałe, miękkie, sparzone pomidory ze skórką w dzbanku blendera zmiksować, można dolać wody i szybciej się zmiksują na sok.
Sok z dzbanka wlać do garnka z gołąbkami, przykryć pokrywką garnek i po zagotowaniu na średnim ogniu dusić z 40 minut.
Gotowe gołąbki wyjąć z garnka na talerz, śmietanę wymieszać z wodą i mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.