ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pyszne duszone gołąbki w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki to nasze ulubione danie, bardzo często je robię w różnych smakach z farszem i w różne sposoby gotowania.

Pyszne duszone gołąbki w pomidorach Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Pyszne duszone gołąbki w pomidorach

 

  • kapusta biała 1 główka większa i nie mocno twarda,
  • woda do sparzania - ile potrzeba + olej rzepakowy 5 łyżek

 

  • ryż 3 szklanki,
  • mielona łopatka 70 dag,
  • cebula 1 sztuka duża,
  • kucharek 3 łyżki,
  • przyprawa w płynie 2 łyżki,
  • pieprz mielony 2 łyżeczki,
  • czosnek granulowany 1 łyżka,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • natka pietruszki 1 pęczek,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki - do podsmażania,
  • pomidory dojrzałe, miękkie 1 kg + woda 1 szklanka,
  • śmietana 12% 100 gram + mąka pszenna 3 łyżki + woda 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody z olejem (łatwiej liście się ściąga z główki kapusty) i sparzać kapustę ściągając liście, z wystudzonych liści ściąć na płasko gruby nerw.

Do wrzątku po kapuście wsypać ryż i gotować 15 minut, wylać na durszlak i wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso, drobno pokrojoną cebulę, czosnek granulowany, pieprz mielony, kucharka, przyprawę w płynie i ręką wyrobić, wsypać natkę pietruszki pokrojoną i wymieszać z ryżem.

Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawijać kapustę ciasno w rulony.

Gołąbki w szerokim garnku porcjami na oleju podsmażać z każdej strony, podsmażone odkładać na talerz i podsmażać nowe. Wszystkie po podsmażeniu gołąbki włożyć do garnka. Dojrzałe, miękkie, sparzone pomidory ze skórką w dzbanku blendera zmiksować, można dolać wody i szybciej się zmiksują na sok.

Sok z dzbanka wlać do garnka z gołąbkami, przykryć pokrywką garnek i po zagotowaniu na średnim ogniu dusić z 40 minut.

Gotowe gołąbki wyjąć z garnka na talerz, śmietanę wymieszać z wodą i mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Z kapusty małym ostrym nożykiem ścinać na płasko gruby nerw.
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Zamiast natki można dodać świeży koperek.
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Ilość farszu nakładać od wielkości liścia.
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Podsmażone gołabki mają lepszy smak po duszeniu.
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach
Pyszne duszone gołąbki w pomidorach