SUPERPRZEPIS

Kotlety gryczane z piersią z indyka

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Kotlety gryczane z piersią z indyka Więcej zdjęć (5)

Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego z indyka wyszły bardzo smaczne. Samo zdrowie! Najlepsze z warzywami gotowanymi na parze.

Składniki:

Kotlety gryczane z piersią z indyka

 

  • mięso mielone z piersi z indyka 400 g
  • kasza gryczana 1 torebka
  • jajko 1 szt
  • sól pieprz 1/2 łyżeczki
  • mix ziół suszonych 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie:
  • sos pieczarkowy
  • warzywa

Sposób przygotowania:

Kotlety gryczane z piersią z indyka
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół suszonych. Ja dodałam pietruszkę i koperek. Przyprawy można dodać wg uznania. Całość dobrze mieszamy. Formujemy jednej wielkości kotlety, lekko je spłaszczamy. Ja przed formowaniem każdego zwilżam ręce w zimnej wodzie. Mięso nie przykleja się do rąk. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Pod koniec podlać odrobiną ciepłej wody, przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień do minimum i dusić 2-3 minuty. Gotowe. Kotlety podałam z sosem pieczarkowym , na warzywach gotowanych na parze.
Kotlety gryczane z piersią z indyka
kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie i dodać do mięsa
Kotlety gryczane z piersią z indyka
dodac pozostałe składniki i całość wymieszać
Kotlety gryczane z piersią z indyka
formowac jednej wielkości koltety i lekko spłaszczyć
Kotlety gryczane z piersią z indyka
kotlety smażyć z obu stron na zloty kolor