Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety gyros w papryce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 135
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolorowe kotlety nie tylko są smaczne mogą być również ozdobą świątecznego stołu, a co najważniejsze szybko się przygotowuje i bez smażenia.

Kotlety gyros w papryce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety gyros w papryce

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • · 4 papryki czerwone
  • · 1 całe jajko
  • · Sól
  • · 1 łyżka przyprawy gyros
  • · 2 ogórki konserwowe
  • · 1 cebula
  • · 2 łyżki bułki tartej
  • · ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • · 20 dag sera żółtego
  • · 10 łyżeczek ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania:

Kotlety gyros w papryce

I

Kotlety Gyros w papryce
Przygotowujemy papryki, myjemy, osuszamy, usuwamy ,nasiona i kroimy w krążki.

Papryki kroimy w krążki 2, 5 cm, wyjmujemy nasiona, zbędne części z papryk pozostawiamy, kroimy drobno, odstawiamy na bok.

II

Kotlety Gyros w papryce
Przygotowanie mięsa z dodatkami.

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, paprykę, którą wcześniej pokroiliśmy, oraz cebulę. Wsypujemy bułkę tarta, odlaną z zalewy kukurydzę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

III

Kotlety Gyros w papryce
faszerowanie papryk

Krążki z papryk układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w środek każdej papryki nakładamy farsz.

IV

Kotlety Gyros w papryce
przygotowanie sera

Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy serem startym na tarce o dużych oczach.

V

Kotlety Gyros w papryce

Przed podaniem polewamy jedną łyżka ketchupu na każdy krążek papryki.

Smacznego.