Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Ryż zapiekany z jabłkami prażonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny ryż zapiekany z prażonymi jabłkami to smaczny pomysł na obiad lub kolację. Można podawać na ciepło jak i na zimno

Ryż zapiekany z jabłkami prażonymi

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami prażonymi

 

  • 2 torebki ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cynamonu
  • 50 ml śmietanki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami prażonymi
Mleko z wodą zagotować, wrzucić 2 torebki ryżu, gotować do miękkości, odcedzić.

Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, włożyć do garnka. Dodać 2 łyżki masła, 3 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki cukru pudru. Prażyć około 10 minut, po tym czasie dodać 2 łyżki cynamonu.

Śmietanę wymieszać z cukrem wanilinowego z cukrem pudrem.

Naczynie żaroodporne wysmarować roztopionym masłem, ułożyć jedną torebkę ryżu, na ryż wyłożyć jabłka, a następnie pozostały ryż. Polać śmietanką, posypać cynamonem.

Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.