nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kotlety jajeczne z cebulą i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie do zrobienia bezmięsne kotleciki jajeczne z dodatkiem cebulki i suszonego koperku to smakowita propozycja na przekąskę lub kolację, czy też bezmięsny obiad.

Kotlety jajeczne z cebulą i koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety jajeczne z cebulą i koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczne z cebulą i koperkiem
Dwa jajka odłożyć chwilowo na bok, a sześć jajek ugotować na twardo. Ugotowane na twardo jajka odstawić do ostygnięcia, a następie po wystudzeniu obrać je ze skorupek i pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojone jajka przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na patelni z rozpuszczonym masłem. Dodać podsmażoną cebulę do miski z pokrojonymi jajkami. Do cebuli i jajek dosypać solidną dawkę suszonego koperku oraz dodać także słodką mieloną paprykę, mąkę kukurydzianą i wbić jedno jajko oraz doprawić całość solą i pieprzem. Wszystkie składniki umieszczone razem w misce ręcznie wymieszać, by powstała jajeczna masa na kotlety. Z gotowej masy formować kotlety średniej wielkości, które następnie obtaczać w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Uformowane i obtoczone w jajku i w bułce tartej kotlety smażyć z obu stron na patelni z dobrze rozgrzanym olejem do momentu zarumienienia się panierki.
Kotlety jajeczne z cebulą i koperkiem
Masa jajeczna na kotlety przez przygotowaniem z niej kotletów średniej wielkości
Kotlety jajeczne z cebulą i koperkiem
Uformowany kotlet jajeczny obtaczany w rozbełtanym jajku
Kotlety jajeczne z cebulą i koperkiem
Kotlet jajeczny panierowany w bułce tartej po wcześniejszym obtoczeniu go w jajku
Kotlety jajeczne z cebulą i koperkiem
Kotlety jajeczne podczas ich smażenia na patelni z dobrze rozgrzanym olejem