Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1015]

Kotlety jajeczne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety jajeczne są pyszne i idealnie komponują się z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. Polecam.

Kotlety jajeczne

Składniki:

Kotlety jajeczne

6 sztuk:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczne

Przygotowanie składników:

Kotlety jajeczne
Jajka ugotowane na twardo można drobno posiekać lub zmielić maszynką bądź blenderem.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.

Jajka ugotować na twardo, a następnie drobno pokroić lub zmielić maszynką/blenderem.
(Polecam pierwszą wersję.)

Masa i formowanie:

Kotlety jajeczne
Masa powinna być zwarta i zdatna do formowania się.

Jajka dokładnie połączyć z cebulą, bułką namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeżym jajkiem.

Masę doprawić do smaku, a gdy jest za luźna - należy dosypać niewielką ilość bułki tartej.

Formować okrągłe kotlety.

Każdy kotlecik obtoczyć w bułce tartej.

Smażenie:

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne należy smażyć na rumiano.

Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju - z każdej strony do momentu zarumienienia się.

Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu.