Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Ziemniaki z kotlecikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 145
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne. Podajemy z ulubioną surówką.

Ziemniaki z kotlecikami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaki z kotlecikami

 

 

 

 

  • · 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

 

  • · 1 Cebula

 

 

 

  • · 1 łyżka przyprawy Gyros

 

 

 

  • · 1 kulka mozzarelli

 

  • · 13 łyżek ketchupu

 

  • · Olej do smażenia

 

  • · 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z kotlecikami

I

Ziemniaki z kotlecikami
Obieramy, myjemy ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

Ziemniaki obieramy w każdym ziemniaku robimy otwór, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180 °C.

II

Ziemniaki z kotlecikami
Przygotowanie mięsa i smażenie małych kotlecików na rozgrzanym oleju.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno paprykę, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Robimy małe kuleczki w kształcie orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.

III

Ziemniaki z kotlecikami
Ser mozzarella kroimy w plasterki i układamy w otworach pieczonych ziemniakach.

W każdy otwór u pieczonego ziemniaka wkładamy po plasterku sera mozzarelli.

IV

Ziemniaki z kotlecikami
Ułożenie kuleczek mięsnych i polanie ketchupem

Na serze układamy po dwie kuleczki mięsne i polewamy ketchupem

V

Ziemniaki z kotlecikami

Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

VI

Ziemniaki z kotlecikami

Zapiekamy chwilę do rozpuszczenia się sera.

Danie gotowe.