Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kotlety jajeczne z pieczarkami brokułem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kotlety jajecznie z brokułem i pieczarkami - miękkie i pożywne

Kotlety jajeczne z pieczarkami brokułem

Składniki:

Kotlety jajeczne z pieczarkami brokułem

 

  • jaja ugotowane na twardo - 7 sredniej wielkosci,
  • jajo surowe - 1,
  • zóltko - 1,
  • pieczarki swieze - 6 sztuk,
  • cebula biala - 1,
  • brokul (rózyczki) - 1/2 sztuki,
  • natka pietruszki - peczek,
  • koper (suszony) - 1 lyzka,
  • ser zólty - 100g,
  • oliwa - 3 lyzki,
  • maka pszenna - 2 lyzki,
  • maka lub bulka do obtaczania,
  • olej do smazenia,
  • sól, pierz, cukier.

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczne z pieczarkami brokułem
Doskonale z sosem serowym, lub podgrzane pod plasterkiem zótlego sera.



Brokula ugotowac w osolonej wodzie (ja gotuje w wodzie z vegeta). Jaja obrac ze skorupek i drobno posiekac/zetrzec na tarce/zetrzec na specjalnej tarce do jajek. Cebule i pieczarki obrac. Ser (uzylam Emmentalera) zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Cebule umyc, osuszyc i zetrzec na tarce o drobniutkich oczkach. Pieczarki - najwygodniej osobno ogonki, osobno kapelusze - obrac i drobno pokroic. Na patelni podgrzac oliwe i wrzucic pieczarki, podsmazyc minutke i dodac starkowana cebule, przyprawic delikatnie sola, cukrem i pieprzem ziolowym, podsmazyc 2-3 minuty i schlodzic. Jajo i zóltko rozkócic, natke umyc, osuszyc i drobno posiekac. Brokula odcedzic, podzielic na pól, oddzielic rózyczki od lodyzek i drobno je pokroic. Do miski wrzucic rozdrobnione jaja, pieczarki z cebula, brokula, starty ser, rozbeltane jajo z zóltkiem, 2 lyzki maki, posiekana natke pietruszki, koper i doprawic do smaku. W osobnym naczyniu przygotowac make lub bulke tarta do obtaczania. Przed klepaniem kotlecików rozgrzewamy patelnie z olejem (dosc glebokie smazenie), posypujemy wewnetrzna czesc dloni maka i klepiemy kotleciki, które obtaczamy dokladnie w mace i wrzucamy na goracy tluszcz. Smazymy do zbrazowienia z obu stron. Kotlety podawac z sosem serowym lub podgrzane pod plastrem zóltego sera.