Sposób przygotowania:
Kotlety marchewkowe z jajem
Marchewki myjemy i wraz ze skórka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu, po czym przekładamy do miski. Dodajemy również 3 jajka pokrojone w grubą kostkę (wcześniej gotujemy na twardo) oraz pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle cebulkę. Dodajemy sól morską oraz pieprz ziolowy i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i dosypujemy nieco tartej bułki (tak aby marchewkowa masa była dość zbita i można było z niej formować kotlety). Formujemy zgrabne kotleciki (tak jak mielone) i obtaczamy je w bułce, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy na ciepło same lub z surówką, ketchupem, dipem - co kto lubi.