Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kotlety marchewkowe z jajem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna propozycja nie tylko dla wegetarianów, marchewkowe kotlety dobrze smakują w towarzystwie ostrych dodatków.

Kotlety marchewkowe z jajem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety marchewkowe z jajem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety marchewkowe z jajem
Marchewki myjemy i wraz ze skórka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu, po czym przekładamy do miski. Dodajemy również 3 jajka pokrojone w grubą kostkę (wcześniej gotujemy na twardo) oraz pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle cebulkę. Dodajemy sól morską oraz pieprz ziolowy i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i dosypujemy nieco tartej bułki (tak aby marchewkowa masa była dość zbita i można było z niej formować kotlety). Formujemy zgrabne kotleciki (tak jak mielone) i obtaczamy je w bułce, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy na ciepło same lub z surówką, ketchupem, dipem - co kto lubi.
Kotlety marchewkowe z jajem
Etap 1 marchewki miksujemy, jajka kroimy w kostke
Kotlety marchewkowe z jajem
Etap 2 dodajemy przesmażoną cebule i mieszamy
Kotlety marchewkowe z jajem
Etap 3 wbijamy jajko i dodajemy nieco bulki
Kotlety marchewkowe z jajem
Etap 4 uformowane kotleciki smaze na oleju