Sposób przygotowania:
Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem
Mięso pokroiłam w 1cm kostkę, wymieszałam z pieprzem ziołowym.
Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę, czosnek posiekałam.
Kapustę poszatkowałam.
W głębokiej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy, zeszkliłam cebulę i czosnek, wyłożyłam mięso, obsmażyłam na rumiano z obu stron i odsunęłam na bok patelni.
Na patelnię wyłożyłam łyżkę masła i wsypałam kaszę, smażyłam mieszając, aż każde ziarenko było pokryte tłuszczem. Wymieszałam z mięsem i cebulą, zalałam gorącym bulionem (1,5 szklanki), przykryłam i dusiłam na małym ogniu, aż kasza wchłonęła cały płyn (ok 12 minut).
Jeśli kasza nadal będzie twarda, należy wlać pozostały bulion, i dusić jeszcze 5 minut. Do kaszy dodałam kapustę i groszek, doprawiłam do smaku, wymieszałam i dusiłam ok 2-3 minut.
Pod koniec gotowania dodałam pozostałą łyżkę masła, koperek, wymieszałam .
Przed podaniem pęczotto można posypać parmezanem.
Smacznego!
Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę, czosnek posiekałam.
Kapustę poszatkowałam.
W głębokiej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy, zeszkliłam cebulę i czosnek, wyłożyłam mięso, obsmażyłam na rumiano z obu stron i odsunęłam na bok patelni.
Na patelnię wyłożyłam łyżkę masła i wsypałam kaszę, smażyłam mieszając, aż każde ziarenko było pokryte tłuszczem. Wymieszałam z mięsem i cebulą, zalałam gorącym bulionem (1,5 szklanki), przykryłam i dusiłam na małym ogniu, aż kasza wchłonęła cały płyn (ok 12 minut).
Jeśli kasza nadal będzie twarda, należy wlać pozostały bulion, i dusić jeszcze 5 minut. Do kaszy dodałam kapustę i groszek, doprawiłam do smaku, wymieszałam i dusiłam ok 2-3 minut.
Pod koniec gotowania dodałam pozostałą łyżkę masła, koperek, wymieszałam .
Przed podaniem pęczotto można posypać parmezanem.
Smacznego!
edytaha
lukrowanepierniczki
biedroneczki
Czekoladka 2