mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W niecałe 30 minut przy użyciu jednego garnka (no dobra - patelni), mamy bardzo smakowite danie dla całej rodziny.

Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem

 

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 2/3 szklanki kaszy pęczak
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki zielonego groszku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu)
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mały pęczek koperku
  • opcjonalnie - 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem
Mięso pokroiłam w 1cm kostkę, wymieszałam z pieprzem ziołowym.

Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę, czosnek posiekałam.

Kapustę poszatkowałam.

W głębokiej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy, zeszkliłam cebulę i czosnek, wyłożyłam mięso, obsmażyłam na rumiano z obu stron i odsunęłam na bok patelni.

Na patelnię wyłożyłam łyżkę masła i wsypałam kaszę, smażyłam mieszając, aż każde ziarenko było pokryte tłuszczem. Wymieszałam z mięsem i cebulą, zalałam gorącym bulionem (1,5 szklanki), przykryłam i dusiłam na małym ogniu, aż kasza wchłonęła cały płyn (ok 12 minut).

Jeśli kasza nadal będzie twarda, należy wlać pozostały bulion, i dusić jeszcze 5 minut. Do kaszy dodałam kapustę i groszek, doprawiłam do smaku, wymieszałam i dusiłam ok 2-3 minut.

Pod koniec gotowania dodałam pozostałą łyżkę masła, koperek, wymieszałam .

Przed podaniem pęczotto można posypać parmezanem.

Smacznego!
Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem
Mięso pokroiłam w 1cm kostkę, wymieszałam z pieprzem ziołowym.
Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem
W głębokiej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy, zeszkliłam cebulę i czosnek
Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem
wyłożyłam mięso, obsmażyłam na rumiano z obu stron
Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem
Kaszę obsmażyłam na maśle, wymieszałam z mięsem i cebulą,