Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Kotlety mielone idycze z lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo aromatyczne, lekko ostre za sprawą dodatku dużej ilości świeżego lubczyku kotlety mielone. Najlepiej smakują gorące, prosto z patelni.

Kotlety mielone idycze z lubczykiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety mielone idycze z lubczykiem

 

  • 80 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 pęczka świeżego lubczyku
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • około 6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone idycze z lubczykiem

Przygotowanie składników:

Kotlety mielone idycze z lubczykiem
Wszystkie składniki na kotlety mielone w jednej misce

Mięso przełożyć do miski, dodać posiekany lubczyk, wbić jajo, dodać musztardę, chrzan, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę do mięsa i dwie łyżki bułki tartej.

Formowanie kotletów:

Kotlety mielone idycze z lubczykiem
Uformowane i obtoczone w bułce tartej kotlety przed usmażeniem

Uformować średniej wielkości kotlety i obtoczyć w bułce tartej.

Smażenie kotletów:

Kotlety mielone idycze z lubczykiem
Mielone z indyka w trakcie smażenia na patelni

Smażyć na średnim ogniu, na wcześniej rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!