Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety mielone muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie z mięsa mielonego, wieprzowego przygotowane w foremkach do muffinek z warzywno serowym farszem.

Kotlety mielone muffiny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone muffiny

 

  • 60 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • · 1 całe jajko
  • · Sól do smaku
  • · 1 łyżka przyprawy gyros
  • · 3 łyżki bułki tartej
  • · 1 papryka żółta
  • · 1 papryka czerwona
  • · 2 ogórki kiszone
  • · 125 g mozzarelli
  • · 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone muffiny

I

Kotlety Mielone muffiny
Przygotowanie mięsa wieprzowego, dodajemy bułke tarta jajko oraz aromatyczna przyprawę Gyros i sól.

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

II

Kotlety Mielone muffiny

Robimy małe kulki, rozpłaszczamy i układamy w formie do muffinek, w środku robimy otwór najlepiej kieliszkiem.

III

Kotlety Mielone muffiny

Mozzarellę kroimy na 12 cienkich plasterków i umieszczamy w każdym otworze mięsa.

IV

Kotlety Mielone muffiny

Papryki oraz ogórki kroimy w drobną kostkę i układamy na serze.

V

Kotlety Mielone muffiny

Wierzch muffinek posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

VI

Kotlety Mielone muffiny

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut
w 180 °C.

Danie gotowe.