Sposób przygotowania:
Pierogi z ciecierzycą i jarmużemCIASTO
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej sól, jajko, olej oraz stopniowo w miarę wyrabiania wodę. Ciasto zagniatamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wycinamy koła. Na każdą porcje ciasta wykładamy łyżeczkę nadzienia.
Brzegi ciasta sklejamy, formując pierogi.
Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju.
Ugotowane pierogi odsączamy, porcjujemy na talerze, okraszamy cebulką i podajemy.
Nadzienie
Po usunięciu grubych łodyg z jarmużu, pozostałe części obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowane liście odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy.
Ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej jarmuż, cebulę w raz z olejem oraz przyprawy. Całość miksujemy, dodając niewielką ilość wody. Gotowe nadzienie powinno konsystencją przypominać pastę do pieczywa.
Tak przygotowany farsz wykorzystujemy do napełnienia pierogów.
mocsłodkości