jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pierogi z ciecierzycą i jarmużem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To super pomysł do przemycenia ciecierzycy oraz jarmużu do codziennej diety. Pierożki smakują super, a zielny kolorek nadzienia dodatkowo zachęca do ich spróbowania.

Pierogi z ciecierzycą i jarmużem

Składniki:

Pierogi z ciecierzycą i jarmużem

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki + na podsypanie,
  • Ok 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • Dodatkowo:
  • Woda, sól, olej do gotowania,
  • Zrumieniona cebulka do podania,
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Nadzienie:
  • Ok 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • 3 - 4 łodygi dorodne jarmużu,
  • 1 mała cebula,
  • Olej,
  • Sól, ostra papryka, pieprz do smaku,
  • woda

Sposób przygotowania:

Pierogi z ciecierzycą i jarmużem

CIASTO

Pierogi z ciecierzycą i jarmużem
przygotowane ciasto

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej sól, jajko, olej oraz stopniowo w miarę wyrabiania wodę. Ciasto zagniatamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wycinamy koła. Na każdą porcje ciasta wykładamy łyżeczkę nadzienia.
Brzegi ciasta sklejamy, formując pierogi.
Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju.
Ugotowane pierogi odsączamy, porcjujemy na talerze, okraszamy cebulką i podajemy.

Nadzienie

Pierogi z ciecierzycą i jarmużem
nakładanie nadzienia

Po usunięciu grubych łodyg z jarmużu, pozostałe części obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowane liście odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy.
Ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej jarmuż, cebulę w raz z olejem oraz przyprawy. Całość miksujemy, dodając niewielką ilość wody. Gotowe nadzienie powinno konsystencją przypominać pastę do pieczywa.
Tak przygotowany farsz wykorzystujemy do napełnienia pierogów.