jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bananowe naleśniki z borówkowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z dodatkiem banana wychodzą delikatne i przepyszne. Polane owocowym sosem stanowią pyszne słodkie danie. Polecam na śniadanie, obiad, deser czy też kolację.

Bananowe  naleśniki z borówkowym sosem

Składniki:

Bananowe naleśniki z borówkowym sosem

 

  • Naleśniki:
  • 2 duże banany,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 duże jajka,
  • ok 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia

 

  • Borówkowy sos:
  • 0,5 litrowa miska borówki amerykańskiej,
  • 1 łyżka płaska brązowego cukru,
  • Cynamonu do smaku

 

  • Dodatkowo:
  • Śmietanka do podania

Sposób przygotowania:

Bananowe naleśniki z borówkowym sosem
Borówkowy sos:

Borówki przepłukujemy i osuszamy. Następnie przekładamy je do garnka. Dodajemy do nich łyżkę cukru i podgrzewamy. Gdy owoce zmiękną i rozpadną się (bardzo szybko to trwa) dodajemy do nich cynamon do smaku. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Sos borówkowy możemy przed podaniem ostudzić.

Naleśniki: Banany obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone miksujemy. Do zmiksowanych dodajemy pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy do połączenia się składników.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe rolujemy. Podajemy polane borówkowym sosem. Dodatkowo całość możemy polać śmietanką. Gotowe.