Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Boczek rolowany pieczony na cebuli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne, soczyste mięso, zamarynowane w musztardzie i aromatycznych przyprawach, z dużą ilością czosnku. Dobrze smakuje zarówno na gorąco, w sosie własnym, który wytopił się podczas pieczenia lub jako domowa wędlina na kanapki.

Boczek rolowany pieczony na cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek rolowany pieczony na cebuli

 

Sposób przygotowania:

Boczek rolowany pieczony na cebuli
Boczek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przecinamy mięso w poprzek na dwie równe części.

Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Smarujemy boczek od wewnątrz marynatą, ciasno go rolujemy i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Następnie nacieramy marynatą również z zewnątrz.

Wkładamy mięso pod przykryciem do lodówki na 24 godziny, aby się zamarynowało.

Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry. Układamy je na dnie w dwóch naczyniach żaroodpornych, a na nich kładziemy mięso. Przykrywamy szczelnie wierzch folią aluminiową. Pieczemy przez 1 godzinę i 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby mięso się zarumieniło.

Smacznego
Boczek rolowany pieczony na cebuli
Boczek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przecinamy mięso w poprzek na dwie równe części.
Boczek rolowany pieczony na cebuli
Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wszystkie przyprawy.
Boczek rolowany pieczony na cebuli
Dokładnie mieszamy aby składniki marynaty dobrze się ze sobą połączyły.
Boczek rolowany pieczony na cebuli
Zamarynowane mięso kładziemy na cebuli pokrojonej w grube plastry,