Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mojej rodzince znudziły się tradycyjne kotlety mielone, postanowiłam zaszaleć i nafaszerować je gorgonzolą i gruszką. Wyszło smacznie i niebanalnie pod warunkiem, że lubi się zarówno gorgonzolę jak i gruszkę :)

Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką

Składniki:

Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką

 

  • 500 gramów mielonej wołowiny
  • 200 gramów gorgonzoli pokrojonej w słupki
  • 1 dość spora gruszka, obrana i pokrojona w plasterki
  • Jako
  • 2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • Sól, pieprz
  • Kieliszek wody mineralnej
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką
Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, wodą oprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi rękami formujemy kulkę, robimy w niej dołek wkładamy kawałek gorgonzoli i plasterek gruszki, przykrywamy resztą mięsa i formujemy kotlety w dowolnym kształcie. U mnie wyszło grube kiełbaski  Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż do zarumienienia się kotletów. Podajemy gorące.