ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Kotlety mielone z indyka grillowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mielone mięso z indyka jak najbardziej nadaje się na kotlety z grilla, szybko są gotowe, mają delikatny, soczysty smak, cukinia i cebula jest smacznym dodatkiem i nie potrzeba nawet sosów.

Kotlety mielone z indyka grillowane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone z indyka grillowane

 

  • mielone z indyka 70 dag,
  • jajka 1 sztuka,
  • przyprawa do karkówki 1/2 opakowania,
  • cebula suszona 1/2 opakowania,
  • kucharek 3/4 łyżeczki,
  • bułka tarta 2 łyżki,
  • olej rzepakowy 2 łyżki,
  • cukinia 2 sztuki mniejsze,
  • bułki pszenne 4 sztuki,
  • cebula 4 sztuki,
  • sól - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z indyka grillowane
Mielone mięso z indyka dobrze wyrobić ręką z jajkiem, przyprawą do karkówki, olejem, suszoną cebulą, kucharkiem, tartą bułką, formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości, lekko je spłaszczyć.

Patelnię grillową raz posmarować olejem i mocno rozgrzać, na patelnię kłaść kotlety, grillować na dużym ogniu na rumiano z obu stron, potem pod przykrywką grillować z 10 minut na średnim ogniu, potem bez przykrywki na dużym ogniu z 2 minuty z każdej strony, odłożyć na talerz, nadmiar tłuszczu odlać do miseczki, patelnię przetrzeć ręcznikiem kuchennym.

Cukinie pokroić w plastry dość grubsze, na patelnię wlać trochę tłuszczu z miseczki, rozgrzać, kłaść plastry cukinii, posypać ciut przyprawą do karkówki i z 4 minuty z każdej strony grillować, odłożyć na talerz.

Na patelnię po cukinii położyć kromki bułek (bułka przekrojona 3 części), docisnąć do patelni i grillować na złoto.

Na patelnię po bułkach wlać trochę tłuszczu i położyć plastry cebuli, ciut posolić i na złoto grillować. 
Kotlety mielone z indyka grillowane.
Przyprawy dodajemy jakie lubimy smakowo.
Kotlety mielone z indyka grillowane.
Patelnia grillowa musi być mocno rozgrzana i posmarowana olejem.
Kotlety mielone z indyka grillowane.
Cukinia z przyprawą do karkówki jest pyszna.