Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z truskawkami i kokosem
Drożdże świeże pokruszyć do misy robota, wymieszać z łyżką cukru, mąki, 1 szklanka letniego mleka i zostawić pod przykryciem na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać letnie mleko, olej i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut.
Ciasto przełożyć z misy robota do dużej miski posypanej mąką, wierzch ciasta posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko wymieszać łyżką, formy jedna 30x25 cm i dwie 20x15 cm (mniejsze mąż do pracy zabiera) z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do form.
Umyte, osuszone truskawki ułożyć na ciastach, posypać obficie wiórkami kokosowymi, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formach wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać letnie mleko, olej i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut.
Ciasto przełożyć z misy robota do dużej miski posypanej mąką, wierzch ciasta posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko wymieszać łyżką, formy jedna 30x25 cm i dwie 20x15 cm (mniejsze mąż do pracy zabiera) z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do form.
Umyte, osuszone truskawki ułożyć na ciastach, posypać obficie wiórkami kokosowymi, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formach wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.