migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1286]

Kotlety mielone z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kotlety mielone często goszczą na moim stole. Żeby jednak nie było, że ciągle te same kotlety lubię je urozmaicić różnymi dodatkami. Dodaje coś do mięsnej masy albo wkładam coś do środka. Tym razem moje kotleciki urozmaiciłam dodatkiem jarmużu.

Kotlety mielone z jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z jarmużem

 

  • 600 g mielonej łopatki
  • 120 g jarmużu (bez zgrubiałych łodyg)
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
  • 1 mała sucha bułka
  • bułka do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z jarmużem
Suchą bułkę namoczyć we wodzie lub mleku. Jarmuż przełożyć go garnka, zalać wodą i gotować ok 5 minut aby zmiękł.

Następnie przełożyć na sitko do ostygnięcia. Gdy ostygnie odcisnąć w dłoni z nadmiaru wody i drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski.

Dodać jajko, posiekany jarmuż, odciśnięta namoczoną wcześniej bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie z masy uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.

Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i marchewka z groszkiem.
Kotlety mielone z jarmużem
Jarmuż przełożyć go garnka, zalać wodą i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Następnie przełożyć na sitko
Kotlety mielone z jarmużem
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, posiekany jarmuż, odciśnięta namoczoną wcześniej bułkę
Kotlety mielone z jarmużem
Dokładnie wyrobić masę. Następnie z masy uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety mielone z jarmużem
Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami,