Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2745]

Kotlety z jarmużem i serem feta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kotlety schabowe nadziewane jarmużem i serem feta to pyszne połączenie. Do nadzienia z jarmużu nie dodałam soli ponieważ ser jest bardzo słony.

Kotlety z jarmużem i serem feta

Składniki:

Kotlety z jarmużem i serem feta

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z jarmużem i serem feta

ETAP 1:

Kotlety z jarmużem i serem feta
Przygotowane mięso przyprawić solą i pieprzem.

Umyte kotlety osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem przez folię, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć połową zmiażdżonego czosnku.

ETAP 2:

Kotlety z jarmużem i serem feta
Umyte liście jarmużu wrzucić do wrzącej wody.

Jarmuż blanszować, osączyć, usunąć grube łodyżki, liście drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać pozostały czosnek i posiekany jarmuż, podsmażyć, przyprawić pieprzem, ostudzić.

ETAP 3:

Kotlety z jarmużem i serem feta
Na mięso ułożyć farsz z jarmużu i ser feta.

Na przygotowane mięso włożyć porcję jarmużu i sera.

ETAP 4:

Kotlety z jarmużem i serem feta
Przygotowane mięso z nadzieniem złożyć i zbić tłuczkiem.

Złożyć na pół, brzegi zbić tłuczkiem do mięsa lub spiąć wykałaczkami.

ETAP 5:

Kotlety z jarmużem i serem feta

Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem.

ETAP 6:

Kotlety z jarmużem i serem feta

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety osączyć na papierowym ręczniku.