Sposób przygotowania:
Kotlety z kaszy jaglanej i batatów
• Batat myjemy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C w opcji z termoobiegiem około 40 minut, studzimy, obieramy ze skórki.
• Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy nią wstrząsamy, aby kasza nie przypaliła się. Gdy czujemy zapach kaszy, kończymy prażenie.
• Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą.
• Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 4 minuty (nie mieszamy!).
• Wyłączamy ogień, garnek pozostawiamy przykryty przez 10 minut, odkrywamy, odparowujemy kaszę.
• Ugotowaną, odparowaną kaszę łączymy z upieczonym batatem, dodajemy mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
• Z gotowej masy formujemy kotlety i rumienimy z każdej strony na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.
• Podajemy na gorąco z zieloną sałatą jako samodzielne danie lub jako wypełnienie roślinnych burgerów.
WSKAZÓWKI:
• Zamiast batatów możemy dodać upieczoną dynię lub marchew, jeśli są dozwolone w diecie.
• Do kotletów możemy dodać ulubione zielone warzywa czy zioła, np. jarmuż, szpinak, tymianek czy natkę pietruszki. Takie jaglane kotlety będą świetnym wypełnieniem wegetariańskich burgerów.
OD DIETETYKA:
• Tak przygotowane kotlety dzięki kaszy i mące jaglanej są źródłem białka, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza. Witaminę A dostarczy batat.
• Takie kotleciki możemy podać dzieciom w 3. roku życia.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej, "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje".
• Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy nią wstrząsamy, aby kasza nie przypaliła się. Gdy czujemy zapach kaszy, kończymy prażenie.
• Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą.
• Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 4 minuty (nie mieszamy!).
• Wyłączamy ogień, garnek pozostawiamy przykryty przez 10 minut, odkrywamy, odparowujemy kaszę.
• Ugotowaną, odparowaną kaszę łączymy z upieczonym batatem, dodajemy mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
• Z gotowej masy formujemy kotlety i rumienimy z każdej strony na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.
• Podajemy na gorąco z zieloną sałatą jako samodzielne danie lub jako wypełnienie roślinnych burgerów.
WSKAZÓWKI:
• Zamiast batatów możemy dodać upieczoną dynię lub marchew, jeśli są dozwolone w diecie.
• Do kotletów możemy dodać ulubione zielone warzywa czy zioła, np. jarmuż, szpinak, tymianek czy natkę pietruszki. Takie jaglane kotlety będą świetnym wypełnieniem wegetariańskich burgerów.
OD DIETETYKA:
• Tak przygotowane kotlety dzięki kaszy i mące jaglanej są źródłem białka, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza. Witaminę A dostarczy batat.
• Takie kotleciki możemy podać dzieciom w 3. roku życia.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej, "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje".