Sposób przygotowania:
Kotlety mielone z kuminem
Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać odrobinę soli i łyżeczkę kuminu. Wymieszać i przesmażyć razem. Ostudzić. Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce. Dodać jajko, wymieszać. Dodać ostudzoną cebulę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Ser zetrzeć na dużych oczkach, dodać do mięsa. Wymieszać dokładnie, dosypać 2-3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest zbyt luźna. Na talerz wysypać bułkę tartą. Z masy mięsnej formować wilgotnymi dłońmi okrągłe kotleciki, obtaczać z bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na brązowy kolor. Podawać z surówką i ziemniaczkami na obiad lub w bułeczce jako domowy hamburger, na kolację.