bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kotlety mielone z młodą kapustą i kaszą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czasami zwykłe kotlety mielone możemy odmienić dodając do nich młodą kapustę i kaszę orkiszową. Moim zdaniem są dużo smaczniejsze od zwykłych mielonych.

Kotlety mielone z młodą kapustą i kaszą

Składniki:

Kotlety mielone z młodą kapustą i kaszą

 

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 100 gram kaszy orkiszowej
  • 2 jajka
  • Pół pęczka koperku
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z młodą kapustą i kaszą
Kaszę orkiszową gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do miski, lekko solimy, odstawiamy na kilka minut żeby zmiękła, odciskamy z nadmiaru wody. Koperek drobno siekamy.

Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy ugotowaną kaszę, kapustę oraz koperek. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.