Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kotlety mięsno - warzywne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drobiowe mielone wzbogacone o dodatek warzyw, smażone na patelni grillowej. Zdrowsza alternatywa dla zwykłych mielonych.

Kotlety mięsno - warzywne

Składniki:

Kotlety mięsno - warzywne

 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 marchewki
  • 1-2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • przyprawa do dań kuchni włoskiej
  • opcjonalnie: smalec lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mięsno - warzywne

ETAP 1:

Kotlety mięsno - warzywne
Do mięsa dodajemy ugotowany brokuł i marchewkę

Brokuł gotujemy ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Kroimy drobno.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie.

Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce.

Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, brokuł i marchewkę.

ETAP 2:

Kotlety mięsno - warzywne
Do mięsa i warzyw dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy

Do mięsa i warzyw dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do dań kuchni włoskiej, ostrą paprykę mieloną). Wyrabiamy masę mięsną.

ETAP 3:

Kotlety mięsno - warzywne
Kotlety smażymy na patelni - zwykłej lub grillowej

Z masy mięsnej formujemy kotlety. Kotlety grillujemy z obu stron na patelni grillowej lub smażymy na zwykłej patelni, na smalcu lub oleju.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.